Friday, January 29, 2010

Kehidupan Di Rantau

Hidup masa muda memang banyak dugaan. Kadang-kadang tu kalau tersilap langkah boleh terkona gak laa. Memang diakui hidup di tempat orang niy memang kena banyak sabaq aa. Mulut tu kena ringan, banyak bertanya tp jangan la ampa duk p tanya yang bukan2 lak. Kalo nak brtanya tuh mesti cara yg sesuai, jgn duk main hentam tanya jaa.

Macam aku laa. Asal nun jauh di utara nuu, Kedah tp terpaksa berjauhan dgn family sbb meneruskan perjuanganku yg belum selesai..!! (semangat gila). Hidup di tempat orang, jauh dari family ampa kena pandai2 la bawak diri. Jangan kata kat oversea ja ampa kena survive, dalam Malaysia ni pun ampa kena pandai2 survive nak hidup.

Yala selalunya kalau dirumah, apa-apa hal mak ngan ayah ada depan mata so senang la tp bila da jauh macam mana? Takkan ampa nak kejan mak ayah ampa celapak mai kat ampa kot?

Susah hidup jauh dari family ni. Paling susah skali bab duit! Ya duit! Money money! Benda yg paling diperlukan dalam hidup. Sakit oo kalo time hujung2 bulan. Nak makan pun kena kerot duit. Nak beli natang2 lain lagi la, pikiaq dua tiga kali gak sebelum nak beli tu takut duit utk makan tak cukup.

So kepada perantau2 sekalian, anda dinasihatkan, pandai2 la ampa jaga diri no. Kalau time berbelanja tu, jangan duk joli sgt naa takut satg hujung bulan tak larat nak kedarah meggi..!!

*kona=belok,pesong
*ampa=kau,korang
*celapak=tergesa-gesa
*kejan=paksa
*pikiaq=fikir laa, takan tak tau kot bahasa utara?
*joli=belanja dengan boros
*kerot=jimat, orang putih ckp saving..!!
*kedarah=makan

4 comments:

Kamil Zamrie Khairul Amir said...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

[z@ck] said...

amboii..cekang naa cakap kedah..
hahaha..
aku fail bab nak manage duit ni..
T_T

Kamil Zamrie Khairul Amir said...
This comment has been removed by the author.
papillon putih said...

amboi hang pun dah pakat buat blog na :)