Sunday, February 27, 2011

Daphne @ Dahlia. Welcome to Islam.


Alhamdulillah. Siapa sangka? Siapa tahu? Siapa duga? Selebriti yang boleh dikatakan hot di Malaysia akhirnya memilih jalan ALLAH sebagai jalan hidupnya. Dahlia melafazkan dua kalimah syahadah pada tarikh bersejarah, 8 Januari 2011.

Mulanya aku tak tahu pasal ni. Aku baru saja balik dari main futsal dan ingat nak online kejap ja la tapi aku ternampak 1 wall post dari kawan aku. Terus saja buka dan terus saja terkejut. Mugkin bukan perkara baru selebriti di Malaysia memeluk Islam tapi bagi aku perkara ini sangat bersyukur kerana Islam semakin berkembang dan dapat diterima ramai walaupun pada usia ini, ketika ini Islam menerima pelbagai cabaran dan dugaan.


Dahlia memeluk Islam dan serentak dengan itu bergelar seorang isteri kepada Joe @ Azmi Abdul. Beliau yang membuat kejutan di Anugerah Sri Angkasa 2010 dengan melafazkan ungkapan 'MasyaAllah' dan 'Assalamualaikum' pada malam tersebut kepada semua yang hadir. 

Wanita berketurunan Kadazan ini sudah lali apabila dirinya menjadi bahan bualan. Kisah rumah tangganya yang terdahulu terbuka luas, umpama buku yang dibuka lembar demi lembar namun beliau berharap dengan perkahwinan beliau kali kedua ini dapat menjadikan dirinya sebagai umat ALLAH yang semakin dekat pada-Nya. Dahlia berkata, sejadah dan telekung adalah barang pertama yang dibelinya sebagai persiapan menjadi hamba ALLAH.

11 comments:

nur aisya humaira said...

alhamdulillah..klu die pakai tudung lgi lawa..:)

Shafika Syuhada Rosli said...

semuga allah swt gerakkan hati dia untuk bertudung pula . aminnn..

Encik Siput said...

aisya- haah kn? lagi sejuk mata memandang.

Shafika- InsyaALLAH. ;)

nadiah daud said...

alhamdulillah (:

little cart00n said...

sedap dia pilih nama Dahlia.. :)

SyahmiFikri said...

alhamdulillah!

kita leh bimbing org cmnie! mudah

Cik Yana said...

Dah masuk Islam? Alhamdulillah :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

alhamdulillah, moga dia terus diberi hidayah. ^^

Encik Siput said...

nadiah- alhamdulillah jugak.

little cart00n- mmg padan dgn orangnya.

SyahmiFikri- InsyaALLAH.

Cik Yana- Haah dah masuk Islam.

Budak Comel- InsyaALLAH. Harap2 mcm tu la kan.

Syed Fauzi said...

Alhamdulillah

misrerama said...

bila dh jadi islam ni mintak2 la dh xseksi algi.. :P