Saturday, July 9, 2011

Siapakah Ambiga Sreenevasan – Penganjur Perhipunan BERSIH?
Sekarang riuh dengan Perhimpunan Bersih yang akan diadakan di Kuala Lumpur . Mula – mula malas nak ambik tahu pasal ni tapi lepas keluar berita tv3 , aku pun google la sikit . Aku pun malas nak komen banyak – banyak , nanti tersasul pulak . Jom kita kenali siapa di sebalik perhimpunan bersih .

Datuk Ambiga, Nama yang cukup terkenal dan sering menjadi sebutan dan pujaan sesetengah orang sejak kebelakangan ini.Nama Datuk Ambiga mula menjadi sebutan adalah rentetan daripada Pengajuran Perhimpunan Bersih yang bakal diadakan pada 9 Julai nanti, dan sebenarnya aku tak berapa nak ambil kisah dengan perhimpunan bersih ni kerana (heheheh).

Tapi yang menarik perhatiaan aku ialah Kisah dan Latar belakang Datuk Ambiga yang sejak kebelakangan ini memang hangat diperkatakan terutama dari Blogger blogger yang memihak pada UMNO, Benar atau tidak, Rasanya Kau orang boleh selidik sendiri, kerana pada aku bukti tak bermakna tanpa penerimaan oleh Akal….

Namun aku cuma nak Kongsikan beberapa fakta yang aku jumpa mengenai Datuk Ambiga ni…


Ambiga Sreenevasan – Penganjur Perhipunan BERSIH

Nama: Ambiga Sreenevasan

 1. Agama Hindu
 2. Bekas Presiden Majlis Peguam
 3. Orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001.
 4. Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.
 5. Turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.
 6. Penyokong Tegar Kes Murtad
 7. Menawarkan khidmat guaman percuma kepada umat Islam yang hendak murtad sekiranya dibawa ke mahkamah persekutuan.
 8. Penyokong kuat kepada seorang wanita India yang hendak memohon menjadi peguam syarie dan nasib baik permohonan ditolakMajlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

14 Tuntutan  Suruhanjaya Antara Agama (IFC)

 1. Anak yang dilahirkan oleh ibu bapa islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang islam.
 2. Orang bukan Islam yang memeluk islam hendaklah diberi kebebasan keluar dari islam tanpa dikenakan tindakan undang-undang.
 3. Kes orang islam yang keluar dari agamanya hendaklah dikendalikan oleh mahkamah sivil.
 4. Perkataan Islam tidak perlu dicatatkan dalam mykad seorang muslim.
 5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki memeluk agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orangg Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
 6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
 7. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
 8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
 9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
 10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
 11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.
 12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahas ibunda masing-masing.
 13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnyadigunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
 14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah

Sumber

  3 comments:

  Hans said...

  tahu xper.....
  haihhhh

  Apabila Berniaga

  IZZ AHMAD said...

  aku ckup geram manusia yg suka huru harakan negara seperti invidu di atas..

  linziana said...

  mohon share artikel diatas