Friday, June 24, 2011

Cuti-cuti part 6 - Kota Bharu.

Assalamualaikum...

Masa kat Kota Bharu, aku rasa semacam ada aura lain ja kat sana.. Tah la pasai apa tapi aku tak rasa sama macam tempat-tempat lain sebelum ni... Check in kat hotel area Jalan Bayam tu then esoknya tu masa untuk bershoppingness.. Haha.. Shopping la sangat... Just ummi ja la yang kalut duk borong sakan..


Macam-macam dibelinya... Telekung la, kain pasang la, batik la.. Keropok usah dikabor ler.. Udah penoh keghete nyumbat keropok yang dibelinye tu... Haih.. Tapi nak buat macam mana... Kat situ harga murah dan sedap...



Ada satu benda yang aku tertarik masa pi Pasar Siti Khadijah tu... Semua peniaga kat situ adalah kaum perempuan dan semuanya adalah tokey... Lelaki hanyalah pekerja yang duk angkat-angkat barang saja... Cuma segelintir saja peniaga-peniaga kat situ dari kaum lelaki... Tak dinafikanla, negeri Kelantan dan Terengganu adalah antara negeri dimana rakyatnya mempunyai pendapatan sendiri yang tinggi kalau nak dibandingkan dengan negeri lain... Sebabnya, majoriti rakyat Kelantan dan Terengganu adalah peniaga...


Then lepas selesai semua benda kat Kota Bharu, dalam tengah hari kami sekeluarga menuju ke destinasi terakhir, Cameron Highlands... Melalui kawasan Lojing, Gua Musang satu pengalaman yang sangat best sebab tu kali pertama lalu kat jalan tu wei... Lagi best dari Highway Karak...

Lebih kurang 2 jam perjalanan, kami sampai di Cameron Highlands... Kali kedua aku sampai setelah 13 tahun berlalu... Umoq adik aku tu... Yala, last aku pi masa dia umoq 3 bulan then after that aku dah tak pi dah... Depa yang lain dah berkali-kali dah duk pi tapi aku sorang ja yang tak ikut...

Next entry la yea... Last story aku Cuti-Cuti Malaysia.. :)

3 comments:

penaberkala said...

oyeahhh, negeri ambo tuh
amacam, best kan?
alhamdulillah la, skang dah makin maju
klu orang pi melancong pun, tak la malu sangat,hahaha

tak try makanan kat sana ke?

shahril said...

best nya abg sam p holiday . hehehe . lama nya ta p holiday .

Encik Siput said...

penaberkala- hoho... makan kat sana sedap..!!!

ray- hehe... ajak la family pi... ;)